Rukometni klub „Dubrava“ osnovan je 1973. godine. Muška momčad tada je još bila u sastavu Sportskog društva Mladost Dubrava koju su činili i nogometni klub te streljački klub.

lako je muška momčad u klub formirana 1973. rukomet se u Dubravi igrao još početkom šezdesetih godina. Tih godina ženska i muška ekipa igrale su u sklopu školskih natjecanja, a tek su kasnijom aktivacijom u Sportsko društvo krenuli u ligaška natjecanja. Prvi trener tadašnjih školskih ekipa bio je pokojni dr. Janaček, nekada vrsni igrač zagrebačkog Medveščaka. Osnivači zaslužni za pretvaranje školske momčadi u klub 1973. godine su Vuger Ivan, prvi trener i Đukić Vojo, dugogodišnji tajnik bez kojega ne bi bilo ni kasnijih uspjeha. Od svog osnutka klub se natjecao u Prigorsko- moslavačkoj ligi i već na samim počecima zainteresirao je brojne mlade sportaše u i oko Dubrave.

Prvi predsjednik muške ekipe bio je Tumbas Drago, dok je ženskoj ekipi na čelu bio Miškec Branko. Kad je riječ o ženskom rukometnom klubu, on je osnovan 1975. godine te s radom nažalost prestaje 8O-ih godina. Rukometni klub Mladost Dubrava to ime nosi do 1986. godine kada glavni sponzor postaje Gramip te se od tada klub zove RK Gramip Dubrava. Pod tim imenom zabilježen je i najveći uspjeh u povijesti kluba. Upravo te, 1986. godine u mjesecu lipnju, igramo kvalifikacije za Hrvatsku rukometnu regiju Centar (2. HRL Centar) i iz ponovljenih kvalifikacija na domaćem betonu u Dubravi uspijevamo se kvalificirati. U borbi za plasman u ligu više borili smo se s Dugom Resom i Gazom te uz dvije minimalne pobjede momčad prolazi dalje.

U kvalifikacijama je pomogao i tadašnji trener/igrač Dugog Sela, Bambir Slavko, kasnije izbornik ženske reprezentacije Islanda. Upravo su njegovi savjeti puno pomogli trenerima Dubrave Vuger Ivanu i Miler Darku da pripreme momčad za naporne kvalifikacije s iskusnijim momčadima.

Osim spomenutog Bambira za RK Dubrava igrali su vrsni igrači poput kadetskog reprezentativca Jugoslavije Šuica Bogdana. U novije vrijeme istaknutijih igrača odraslih u omladinskom pogonu RK Dubrava u sjećanju su ostali Miljenko Stričak, Goran Miklik, Miljenko Dlaka, <span style=”font-family: ‘Open Sans’, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-weight: 400;”>Nino Cipriš, </span><span style=”font-size: 14px;”>Marijan Presečki…, a za klub su krajem 80-ih godina igrali odlični igrači iz Križevaca, Čazme i Bjelovara. Tih godina klub je trenirao i jedan od najboljih krila svijeta te legenda bjelovarskog Partizana Đuranec Ivan.</span>

RK Gramip Dubrava 1996. godine, u jeku Domovinskog rata, gubi svog glavnog sponzora (Gramip) te od tada pa do danas nosi ime RK Dubrava. Da se godinama jako dobro radilo u juniorskom pogonu tako malog kluba govori i podatak da smo upravo u trenucima kad smo ostali bez financijske potpore sponzora igrali kvalifikacije za ulazak u 3. ligu. U Bjelovaru smo nažalost izgubili od objektivno boljih Vidovca i Trnovca te tada nismo ušli u ligu više. U to vrijeme na širem popisu kadetske reprezentacije Hrvatske imali smo dva igrača Besedić Alena i Žunić Miljenka koji su prošli i kratke pripreme i testiranja s reprezentativnim trenerima.

No kvalitetan rad se nastavio i sljedećih godina te 2001. godine uvjerljivo osvajamo naslov prvaka nakon čega smo izravno ušli u 3. HRL Sjever. Ubrzo je u Dubravi napravljena dvorana na mjestu starog školskog betonskog igrališta te od tada naše mlade momčadi imaju uvjete ravne puno bogatijim klubovima.

Posljednjih godina u klubu nema seniorske ekipe ali je zato u klubu trenutno 30-tak limača i mlađih igrača koji se takmiče u mini rukometu 2 HRLD A 2006. godište i postižu solidne rezultate (od novijih rezultata spomenimo 3. mjesto na 6. međunarodnom turniru u Pisarovini, 9. mjesto na otvorenom prvenstvu Karlovaca, 1. mjesto na turniru u Dubravi).